Tufting VTM Nieuws

Vandaag, tijdens onze tufting workshop op 11 april was VTM Nieuws een namiddagje op bezoek in ons atelier in de Luxemburgstraat in Gent-centrum. Ze maakten leuke beelden, interviewden Mieke en vroegen ook aan de workshop deelnemers wat ze er van vonden. Tegen de avond was een speciale, heel mooie reportage over tuften in elkaar gestoken voor het nieuws.

Een fijne en speciale dag dus, voor zowel de workshop deelnemers als Mieke!

De reportage kan je hier herbekijken. Reporter Sien probeerde het ook eens zelf:

Reporter Sien probeerde het ook eens zelf

Tuften in het VTM nieuws

In de reportage krijg je de gezellige bedrijvigheid en relaxte sfeer van ons atelier te zien tijdens zo’n workshopdag. Wees maar zeker dat in het echt de creativiteit er net zo uit spat als op je scherm.

Zoals steeds in onze workshops, zijn de deelnemers die je in actie ziet, heel uiteenlopend zowel in leeftijd als gekozen stijl, ontwerp en kleuren wol. En zoals vaak kwamen ze uit heel Vlaanderen, deze keer oa. Oudenaarde, Stekene, Beersel en Heusden-Zolder.

Nog iets waarin ze verschillen is de workshop die ze kozen uit ons aanbod:

IMG_6300 Groot
  • De Basis workshop, waar je zowel in voormiddag als namiddag komt met een lunchpauze tussenin, en op 1 dag een wat groter tapijt van 60 op 60 cm leert maken. Tegen het eind van de dag stonden hun tapijtjes perfect in de lijm.
  • De Introductie workshop, deze groep start in de namiddag. Na een introductie door Mieke hoe het tuftpistool te gebruiken, en het overtekenen van hun vooraf eigen gekozen ontwerp, stonden ook die ontwerpen enkele uren later op het doek van 30 op 30 cm, helemaal zelf getuft! Als laatste werkje van de dag dan nog even het tapijtje lijmen, waarna Mieke alles nog tot in de puntjes afwerkt. Binnenkort geven ze het tapijtje thuis een ereplaats geven en genieten ze van de nieuwe sfeerbrenger in huis.
  • De Tiener-volwassene duo workshop, onze speciale formule waarbij een kind vergezeld van een volwassene samen een tapijtje maakt. Altijd een succes in schoolvakanties.
  • Onze Masterclass die nog een stapje verder gaat. Zij leren alle stappen in het proces. Het tuften en lijmen is klaar, voor het zelf leren afwerken komen ze later op het tweede lesmoment nog eens terug.

IMG_7215

IMG_7214


Mieke zelf vertelde onder andere over hoe ze al 4 jaar lang als full-time tufter niet alleen haar eigen collectie tapijtjes maakt en verkoopt, maar ook werken in opdracht uitvoert en nu sinds enkele jaren ook druk bezig is met het doorgeven van haar vakkundigheid in workshops.

IMG_7208

IMG_7209


Tuften ook nieuwe hobby van Pommelien

Tuften kwam afgelopen dagen in het nieuws nadat Pommelien Thijs op haar sociale media trots liet zien hoe ook zij aan het tuften begonnen is. En de eerste resultaten zien er al prachtig en veelbelovend uit. Wij snappen het enthousiasme van Pommelien volledig!

 

Wat denk je, wordt tufting jouw nieuwe creatieve hobby?

Heeft VTM nieuws jou geïnspireerd? Ben je ook in de ban van tufting? Wil jij ook een workshop komen volgen om jouw eigen ontwerp in een mooi tapijtje of wanddecoratie om te toveren met de tufting gun? Ontdek dan nu welke van onze tufting workshop formules het best bij je past. Absolute beginner of al wat meer gevorderd, dat maakt niet uit. In elke formule ben je welkom, Mieke leert je stap per stap hoe het moet.

Misschien wil je wel iemand het grote plezier doen om deze nieuwe hobby te leren? Geef dan onze originele, lokale Waardebon als onvergetelijk en uniek cadeau. Of je geeft iemand subtiel de tip natuurlijk. Misschien is jouw verjaardag in zicht? ;-)

Moet je van ver komen naar Gent? Ons vlot bereikbaar atelier ligt vlakbij het prachtige en bruisende historisch centrum van de stad, dus tijdens de pauze en na afloop van je workshop kan je nog genieten van alles wat Gent te bieden heeft.

IMG_7205

IMG_7204


Sarah: “Hoe heerlijk om bij Mietime onder de deskundige begeleiding van Mieke mijn eerste stappen te zetten in tufting!! De sfeer van de workshop is lekker ontspannen en de uitleg heel duidelijk. Je kan bovendien met je eigen ontwerp/idee aan de slag, wat het eindresultaat nog persoonlijker maakt. Maar Mieke helpt je zeker ook aan inspiratie indien je dat wil. Alle andere materiaal wordt voorzien. Mijn tapijtje heeft ondertussen een vaste plek in ons huis en tovert telkens een trotse glimlach op mijn gezicht. ABSOLUTE AANRADER!”Beoordeeld met 5 van de 5 sterren

Meer info en inschrijven:

Speciale formule voor kinderen:

PS. Ook Het Nieuwsblad kwam al op bezoek in ons atelier tijdens een workshop: Vergeet pottenbakken, deze nieuwe hype verovert Vlaanderen: “Het heeft iets meditatiefs, en moeilijk is het niet”

Mieke-Van-Steenkiste-Tuften-Lores

Mieke-Van-Steenkiste-Tufting-TapijtjeScheren-Lores

teambuilding-7061

teambuilding-9791

teambuilding_20231119_124922069

teambuilding-9787-300x300

teambuilding_9950

teambuilding_9970

 

Mieke Van Steenkiste onderscheidt zich met het label Erkend Ambacht. Mie-time kreeg deze erkenning van de FOD Economie zowel voor tufting als specifiek voor het geven van workshops. Tufting leren bij een full-time tufter en ervaren ambachter? Dat is altijd het beste idee!

ErkendAmbacht-Ambachtsvrouw-Ambachtsman


Veelgestelde vragen

Hieronder antwoorden op alles wat vaak gevraagd wordt over onze tufting workshops. Contacteer ons zeker als er nog iets niet duidelijk is.

Tuften, wat is dat?
Tuften is een methode om zelf hoogpolige tapijten, rugs, wanddecoratie, spiegelranden of kussens te maken in allerlei kleuren en vormen. Met een tufting gun schiet je wol in een doek dat in een frame is opgespannen. Die gun is je belangrijkste machine bij het tuften. Afhankelijk van welk type gun je gebruikt, ontstaat er aan de andere kant van het doek een gesneden pool (cut pile) of een pool in de vorm van een lus (loop pile). Je kan er ook voor kiezen om de garens langer of korter te maken om het gewenste reliëf te creëren. Combineer al die technieken en ontwikkel je eigen creatieve stijl!
Hoe verloopt de workshop?
Tijdens de Basis workshop maak je een ontwerp van ongeveer 60 op 60 cm. We beginnen met een korte uitleg hoe de machine werkt en oefenen hiermee. Daarna brengen we je zelfgekozen ontwerp over op het doek. En ten slotte bedien je de tufting gun om in verschillende kleuren wol je ontwerp tot leven te zien komen. Op het einde lijmen we het doek en je kan dan later na afspraak jouw matje, wandtapijt of spiegelrand ophalen (omdat de lijm 48u moet drogen op het raam). Wij werken het dan tot in de puntjes voor je af.

Wil je elke stap van het tuften leren, en dus ook je tapijtje zelf leren afwerken? Dat kan tijdens een extra uur les. Schrijf in voor onze Tufting Masterclass als je dat wil kunnen (daar leer je onder andere ook hoe je een tufting doek correct opspant).

Tuften is echt rustgevend om te doen en het resultaat ziet er dan nog eens prachtig uit!

Welk ontwerp kan ik tuften?
Tuften kan volgens je eigen ontwerp gemaakt op computer, getekend op het doek of geprojecteerd van een prentje.

Je ontwerp voor de workshop basistechnieken moet voldoende eenvoudig zijn, zonder veel fijne details.

Op welke dagen zijn er workshops?
We organiseren op verschillende momenten workshops: in de week, op woensdagnamiddag, en ook op zaterdag, zondag en feestdagen. Alle geplande data en tijdstippen staan bovenaan op de productpagina aangegeven (klik op de dropdown bij Datum en uur). We voegen regelmatig data toe.

Als je met min. 2 personen tegelijk inschrijft, organiseren we deze workshop ook op een passend moment naar keuze.
Kies ik de intro-, basis-, master of tienerworkshop?
Intro* Basis Master
Duur 3 uur 5 uur 5,5 + 1 uur
Oppervlakte 30 op 30 cm 60 op 60 cm 60 op 60 cm
Kleuren wol Max 5 kleuren Onbeperkt Onbeperkt
Ontwerp Zeer eenvoudig Enkele details Enkele details
Technieken Kennismaken Basistechniek Tuften + zelf afwerken
Pauze Geen pauze Wel pauze Wel pauze
*De duoworkshop tiener + volwassene is ook een Introductieworkshop, speciaal voor tieners tussen 10 en 15 jaar.
Ook voor beginners?
Dat is geen probleem! Voor al onze types workshops, dus zowel intro, basis, duo en ook voor de masterclass mag je ook als absolute beginner inschrijven. Je krijgt steeds les in een beperkt groepje, en met onze ervaren begeleiding leer je alles stap per stap. Mieke, al 2 jaar tufting begeleidster, is steeds alert en springt tijdens het tuften bij, waardoor je alles correct en veilig leert doen.
Waar vind ik inspiratie voor mijn ontwerp?
Bekijk zeker eens onze instagram, en ook Pinterest is een eindeloze bron van mogelijkheden met voor elk wat wils.
Maak je ook tapijtjes in opdracht?
Jazeker! Als ervaren, full-time beroepstufter helpt Mieke je heel graag mee om jouw droomtapijtje waar te maken. We maken bijvoorbeeld een uniek handgemaakt tapijtje of wandhanger van jouw geliefde huisdier op basis van een foto (verschillende tekenstijlen beschikbaar). Of wat dacht je van een hartje in zelfgekozen kleuren en met zelfgekozen opschrift.

Ook nemen we regelmatig nieuwe opdrachten aan (zowel voor particulieren, bedrijven en kunstenaars) voor speciaal maatwerk. Dat is het leuke aan tuften, er zijn enorm veel creatieve mogelijkheden!

Stuur ons een berichtje om het atelier (in het stadscentrum van Gent) eens te bezoeken en de mogelijkheden te bespreken